“Bestaat er zoiets als hippe governance?” wordt aan mij gevraagd tijdens een opleiding die ik geef aan schooldirecteuren die bestuurder willen worden. De groep heeft er net een minicollege: ‘de zakelijke kant van governance’ op zitten. Tijdens het mini-college zag ik de vermoeidheid in haar ogen, de verveeldheid aan haar houding. Toch zit deze jonge directeur vol met ambitie: “Ik word bestuurder”, zei ze, na het nadenken over verschillende bestuursmodellen, statuten en reglementen en alles wat ‘moet’ volgens governance en een doel heeft.
“Ja dat is er!” roep ik direct, want dat is wat nodig is.
Geen regels om de regels, want daar wordt zelfs iemand met veel Blauw niet blij van. “Weet je,” zeg ik, “het zijn de ménsen die bestuursmodellen en statuten laten leven.”
De jonge directeur veert op…
Iedereen weet allang dat governance anno 2020 nauwelijks meer in opeenvolgende stappen en fasen te voorspellen is. Het is een dynamische wereld om ons heen die tegelijkertijd ook om duurzaamheid roept. Het vraagt dat de toezichthouder en bestuurder niet alleen vanuit ratio en control aan de vergadertafel de organisatie volgen, maar juist ook om in de ontmoeting te ervaren of mensen mentaal en fysiek fit zijn. Hierdoor kunnen zij de dynamische wereld aan en de juiste keuzes maken. En hoe mooi is het als je gewoon als toezichthouder of bestuurder kan zeggen: “Prima dat de basis op orde is door die regels en code, maar mijn intuïtie zegt dat er nu wat anders nodig is.”
Governance, maar dan eigentijds
Als we vinden dat het bij governance juist om de ménsen gaat, dan is het logisch dat we elkaar persoonlijk leren kennen. Wat drijft iemand nu om toezichthouder of bestuurder te zijn? Wat neemt iemand in zijn rugzak aan ervaringen en kennis mee? Welke waarden doen ertoe voor jou en mij? En welke plek heeft dat dan tijdens vergaderingen en ontmoetingen in de schoolorganisatie?
Met het programma ME+U onderzoekt elk teamlid welke drijfveren hij inzet om de schoolorganisatie zowel dynamisch als duurzaam tegemoet te treden. Met het team ga je aan de slag met de inzichten die hier uit voortkomen waardoor je uiteindelijk ervaart of de mens achter de bestuurder en toezichthouder mentaal en fysiek fit is.
ME+U geeft ruimte aan de ménsen achter de bestuurder en toezichthouder, zodat er anno 2020 ook een persoonlijke groene, paarse, grijze en bruine kant aan governance zit. Niet alleen hip, vooral ook nodig.
Nieuwsgierig hoe dat werkt?
Volgende keer: Toolbox en Kompas
Meer weten?
Neem contact op met Carla Rhebergen (carla@rhebergen.nlof carla@meplusu.nl)